CSA-kumppanuusohjelmat PienessäKylässä kaudella 2018.

 

CSA – satokumppanit ja tilakumppanit

 

PienenKylän luomupeltojen ihania vihanneksia on kaudella 2018 jälleen myynnissä kätevästi tilan omien CSA Sato- ja tilakumppanuusohjelmien (Community Supported Agriculture) mukaisesti.

Tule sinäkin kumppaniksemme!

 

Kumppanuus/CSA

Satokumppanuus ja tilakumppanuus

PieniKylä viljelee vihanneksia avomaalla lunnonmukaisen biodynaamisen viljelytavan mukaan Espoon Takkulassa. Emme käytä viljelyssämme mitään teollisia torjunta-aineita, emmekä synteettisiä tai teollisia lannoitteita. Sekoitamme lannoitteemme itse omalta tilalta kerätyistä kasveista ja käytämme oman kompostimme multaa. Emme käytä muovikatteita. Suojaharsoja käytämme vain erittäin tarkasti harkiten. Siten PienenKylän vihannekset joutuvat siis kestämään kaikkia säitä ja kaikkia olosuhteita mitä luonto tarjoaa. Tämä näkyy ja tuntuu vihannesten upeassa maussa, ulkonäössä ja koossa.

Kolmen viime kauden aikana asiakkaidemme tuotesuosikkeja ovat olleet mm. erilaiset lehtikaalit, pensaspavut, parsakaali, kyssäkaali, pinaatti, kesäkurpitsa, erilaiset punajuuret, tuore härkäpapu, borlotti, kirsikkatomaatit, erilaiset salaatit, retiisit, erilaiset yrtit ja mausteet.

Jo ensimmäisenä toimintavuotenamme 2015 aloitimme oman vihanneskumppanuusohjelman. Siihen osallistuva saa satokaudella kymmenen viikon aikana kymmenen satokassia peltotuoreita luomuvihanneksia omaan ruokapöytäänsä. Lisäksi kumppani on aina tervetullut tilalle ja tilatapahtumiimme, jos niin haluaa. Otamme nyt jälleen uusia kumppaneita mukaan.

PieniKylä tarjoaa kahta erilaista kumppanuutta (Community Supported Agriculture). Voit olla yhden satokauden kerrallaan CSA-satokumppani tai koko vuoden ympäri menossamme mukana oleva CSA-tilakumppani.

PienenKylän kumppaneilla ei ole velvollisuutta osallistua mihinkään viljelytoimenpiteisiin pellolla, mutta se on toki vapaaehtoisena sallittua, jos kumppani niin haluaa. Tässä kohtaa on hyvä muistuttaa, että monien tutkimusten mukaan istuttaminen, kitkeminen ja peltotöissä käsien multaikkoon laittaminen hillitsee merkittävästi stressiä ja rauhoittaa mieltä. Niin tekee myös peltosaappaiden jalasta potkaisu ja tassuttelu paljainjaloin niin, että tuntee mullan rahinan varpaidensa välissä.

PienenKylän sato- tai tilakumppanina tiedät, että omassa ruokapöydässäsi on tarjolla oikeasti luonnonmukaisesti kasvatettuja, lisäaineettomia ja GMO-vapaita vihanneksia. Lisäksi kumppaninamme olet myös mukana rakentamassa kestävän kehityksen yritystä.

**** **** **** ****

Muutamia  otteita  2017  tilakumppanien  palautteesta:

“Tässä tulee myös tutustuttua vihanneksiin, joita ei tiennyt edes olevan olemassakaan. Ja sitten tulee tehtyä mitä ihmeellisimpiä ruokia”.

Kun kassien tulo kymmenen viikon jälkeen loppui, koitti karu arki. Niihin oli ehtinyt jo tottua. Mitä me nyt syödään?”

Tämä vaatii hieman vaivaa myös kumppanilta, kun aina pitää muistaa se satokassipäivä. Mutta PienenKylän satokassi on ollut runsas ja monipuolinen. Olen ollut todella tyytyväinen.”

**** **** **** ****

CSA-kumppanuudessa maanviljelijä (PieniKylä Oy) ja kumppani (sinä) sitoutuvat yhteistyöhön tekemällä sopimuksen satokumppanuudesta.

CSA-satokumppani

CSA-satokumppani ostaa sato-osuuden PienenKylän sadosta. Hän maksaa osuudestaan sovitun summan, joko ennen viljelykautta, tai osan ennen viljelykautta ja osan sen aikana. CSA-satokumppani saa toimituksena peltotuoreita vihanneksia kymmenen (10) viikon ajan satokaudella.

Kumppanuus on tärkeä asia maanviljelijälle. Hän saa siitä tukea satokauden riskien hallintaan. Kumppani puolestaan saa sato-osuuden pellon maukkaita tuotoksia. CSA-sato-osuus on suhteellinen osuus tilan tuottamasta sadosta. Sen riskinä on katovuotena suhteellisen pieni osuus, kun taas hedelmällisenä vuotena varsin runsas osuus. Tähän mennessä vielä kukaan kumppaneistamme ei ole huomauttanut satokassin olleen liian pieni tai yksipuolinen, vaikka kolme viimeistä kautta ovat olleet hyvin haasteellisia suomalaisviljelijöille etenkin säiden osalta.

CSA-kumppaniksi liittyminen on mahdollista niin yrityksille, yhteisöille kuin yksityishenkilöille.

CSA-tilakumppani

Kaudella 2017 lanseerasimme asiakkaiden pyynnöstä uuden, koko vuoden kattavan tilakumppanuuden. Kumppani maksaa pienen kuukausimaksun vuoden ympäri, jota vastaan hän saa normaalin kymmenen (10) viikkoa kestävän CSA-osuuden lisäksi myös osuuden tilan jatkojalosteita ja kuivatuotteita loppusyksystä, sekä alennuskortin kesällä tilalla toimivan puodin valikoimista siten, että tilan omat tuotteet -20% ja jälleenmyynnissä olevat tuotteet -5-15%.

Tilakumppanuus on osallistuvampi kumppanuusohjelma. Tilakumppani voi myös ilmoittautua mukaan tilan vapaaehtoistoiminnan puitteissa järjestetyille retkille, vanhusten ja nuorten virkistäytymistapahtumiin ja tilalla mahdollisesti pidettäville luennoille. Tilakumppani on tervetullut osallistumaan tilan päivittäisiin askareisiin, tutustumaan tilaeläimiin tai muuten vain virkistäytymään maalle. Samalla voi tutustua juurta jaksaen biodynaamisen tavan mukaan viljelevään maatilaan.

Huom! Satokassi sisältää tuoreita, sen viikon aikana valmiiksi kypsyneitä vihanneksia CSA-osuuden mukaisesti. Osuus ei välttämättä riitä kattamaan kenenkään koko viikon ravintomäärää, vaan sen on tarkoitus toimia osana muuten monipuolista ja terveellistä ruokavaliota.

Toimituskausi ja hinnat:

Toimituskausi alkaa säistä ja sadon kypsymisestä riippuen noin kesä-heinäkuun vaihteessa ja kestää noin syys-lokakuun vaihteeseen. Yhteensä CSA-kumppanuus sisältää kaudella 2018 kymmenen (10) viikkoa satokassitoimituksia. CSA-kassit noudetaan suoraan tilalta, tai kätevästi kahden euron viikkomaksua vastaan (10 vkoa toimitusmaksu yhteensä 20€) sovituista paikoista Lauttasaaresta, Hietalahdesta, Munkkiniemestä, Leppävaarasta, Nurmijärveltä tai Vihdistä. Toimitamme satokasseja myös suoraan kotiin viiden euron kertatoimitusmaksua vastaan (10 vkoa kotitoimitusmaksu yhteensä 50€).

CSA-satokumppani:

Pienen perheen 1 CSA sato-osuus 250€/10 viikkoa (+ toimitus noutopaikalle 20 € tai kotiinkuljetettuna 50€)

Keskikokoisen perheen 2 CSA Sato-osuutta 480€/10 viikkoa (+ toimitus noutopaikalle 20 € tai kotiinkuljetettuna 50€)

Jokaisesta seuraavasta 250€:n CSA Sato-osuudesta tulee alennusta 20€/osuus. Tämä edellyttää samaa tilaajaa ja toimituspaikkaa, näin ollen veloitamme toimituskulut vain kerran. (Esim. 4 Sato-osuutta kotiin toimitettuna = 1 x 250€ + 3 x 230€ + 1 x 50€ = 990€)

CSA-tilakumppani:

CSA-tilakumppani 25€/kk yhteensä 300€/12kk (+ mahdollinen toimitus noutopaikalle 2 €/vko tai kotiin kuljetettuna 5€/vko)

Jokaisesta seuraavasta Osallistuva CSA-tilakumppani osuudesta saat -30€/osuus. Edellyttää samaa tilaajaa ja toimituspaikkaa kauden ajaksi, näin ollen veloitamme toimituskulut vain kerran.

HUOM! Sitoutuminen CSA-tilakumppanuuteen tehdään aina vuodeksi (12kk) ja se jatkuu toistaiseksi voimassa olevana, mikäli sitä ei irtisanota tai muuteta kirjallisesti yhtä (1) kuukautta ennen vuosittaista uusiutumista (koskee molempia osapuolia). Kumppanuutta ei voi irtisanoa kesken sopimusvuoden.

Pidätämme oikeuden hinnantarkistuksiin vuosittain. Pidätämme oikeuden kotitoimitusten aikoihin ja rajoihin.

Laskutus:

Laskutamme CSA-satokumppanuudestasi puolet heti tilauksen saatuamme ja loput elokuun puoliväliin mennessä. Tilaukset ovat sitovia, emmekä palauta jo maksettuja osuuksia. Mikäli laskua ei ole maksettu eräpäivään mennessä, menetät oikeutesi CSA sato-osuuteen ja se voidaan tarjota eteenpäin.

CSA-tilakumppanin laskun voit maksaa kerralla koko vuodeksi, tai maksaa kerran kuukaudessa koko vuoden ajan, alkaen tilaustasi seuraavan kuukauden alusta. CSA-tilakumppanin koko vuoden laskut lähetetään kuitenkin kerralla.

Yritys- ja yhteisö CSA:t neuvotellaan tapauskohtaisesti erikseen.

**** ***** **** **** ****

Lisätietoja:

Sähköposti: info@pienikyla.com

Puhelin: +358 40 671 76 70

**** **** **** **** ****

Lue tutkijan mielipide siitä, miksi puhtaat, luonnonmukaiset, GMO-vapaat vihannekset ovat vatsallesi niin tärkeitä: Tutkitusti hyvää vatsallesi