CSA-kumppanuusohjelmat PienessäKylässä kaudella 2020

CSA – satokumppanit ja tilakumppanit

Kaudella 2020 PienenKylän luomupellon ihania vihanneksia on  jälleen myynnissä

tilan omien CSA Sato- ja tilakumppanuusohjelmien (Community Supported Agriculture) mukaisesti.

Tule kumppaniksi!

Satokumppanuus

Satokumppanuus ja tilakumppanuus

PieniKylä viljelee vihanneksia Espoon Takkulassa avomaalla, lunnonmukaisen biodynaamisen viljelytavan mukaan. Viljelyssä ei käytetä mitään teollisia torjunta-aineita, eikä synteettisiä tai teollisia lannoitteita. Ei edes niitä, jotka ovat luomuviljelyssä sallittuja. Viljelymaalla ei myöskään käytetä muovikatteita. Suojaharsoja käytetään vain erittäin tarkasti harkiten. PienenKylän vihannekset joutuvat siis kestämään kaikkia niitä säitä ja kaikkia niitä olosuhteita, joita Suomen kesä oikeasti tarjoaa. Tämä näkyy ja tuntuu tilan vihannesten upeassa maussa, yksilöllisessä ulkonäössä ja monenlaisessa koossa. PienenKylän tuotteet ovat luomua.

Jo ensimmäisenä toimintavuotenamme 2015 aloitimme oman vihanneskumppanuusohjelmamme. Siihen osallistuva saa satokaudella kymmenen viikon aikana kymmenen satokassia peltotuoreita luomuvihanneksia omaan ruokapöytäänsä. Lisäksi kumppani on aina tervetullut tilalle ja tilatapahtumiimme. Seuraava satokausi alkaa keskikesällä 2020 ja otamme mukaan muutamia uusia kumppaneita.

PieniKylä tarjoaa kahta erilaista CSA-kumppanuutta (Community Supported Agriculture). Voit olla yhden satokauden kerrallaan CSA-satokumppani tai koko vuoden ympäri menossamme mukana oleva CSA-tilakumppani.

CSA-kumppanuudessa maanviljelijä (PieniKylä Oy) ja kumppani (asiakas) sitoutuvat yhteistyöhön tekemällä sopimuksen satokumppanuudesta.

***

Kumppanit ovat tärkeitä maanviljelijälle. Hän saa heiltä tukea satokauden riskien hallintaan. Kumppani saa puolestaan sato-osuuden pellon maukkaita kasviksia ja hän tietää tukevansa luonnonmukaista maanhoitoa ja ilmastonmuutosta hillitsevää maataloustoimintaa.

Säät vaikuttavat erittäin merkittävästi maanviljelyyn. Kolme viimeistä satokautta ovat todella näyttäneet toteen ilmastonmuutoksen realiteetit. Viljelyolosuhteet ovat viime kesinä olleet joko erittäin märkiä tai erittäin kuivia ja kuumia.

PienenKylän satokassien runsauteen ilmastonmuutoksen aiheuttamat tilanteet eivät ole vielä paljoa vaikuttaneet. Jos joku vihannes ei ole kaudella ollut satoisa, joku toinen on sitä ollut. Luomuviljelyn perusta on monimuotoisuus. PienenKylän tilan pelloilla kasvaa kausittain yli 50 eri vihanneslajiketta. Ne muokkaavat kaikki osaltaan maata ja vaalivat sen hyvinvointia, ja ravitsevat lopulta myös ihmistä.tilakumppani

Keväästä 2018 lähtien PieniKylä on ollut aktiivisesti mukana Baltic Sea Action Groupin, Ilmatieteenlaitoksen, SITRA:n ja sadan suomalaisen maatilan Carbon Action -hiilipilotissa. Hankkeessa tehdään ja tutkitaan toimenpiteitä, jotta pelto saadaan sitomaan enemmän hiilidioksidia ilmasta ja jotta kasvihuoneilmiö saadaan kuriin. Carbon Action -toimilla maatilan pelloista tulee tehokkaita hiilinieluja. Hanke on monivuotinen.

Lue lisää www.carbonaction.org.

Satokumppanuus

CSA-satokumppani

CSA-satokumppani ostaa sato-osuuden PienenKylän sadosta. Satokumppani saa toimituksena peltotuoreita vihanneksia kymmenen (10) viikon ajan satokaudella. Hän maksaa osuudestaan sovitun summan, joko ennen viljelykautta, tai osan ennen viljelykautta ja osan sen aikana. Kumppani noutaa satokassin viikottain joko itse tilalta, sovitusta noutopisteestä tai saa sen kotiinkuljetettuna.

CSA:n sato-osuus on suhteellinen osuus tilan tuottamasta sadosta. Sen riskinä on katovuotena suhteellisen pieni osuus, kun taas hedelmällisenä vuotena varsin runsas osuus.

CSA-kumppaniksi liittyminen on mahdollista niin yrityksille, yhteisöille kuin yksityishenkilöille.

CSA-tilakumppani

Kaudella 2017 lanseerasimme asiakkaiden pyynnöstä koko vuoden kattavan tilakumppanuuden. Tilakumppani maksaa pienen kuukausimaksun vuoden ympäri, jota vastaan hän saa normaalin kymmenen (10) viikkoa kestävän satokauden CSA-osuuden lisäksi myös osuuden tilan jatkojalosteita ja kuivatuotteita loppusyksystä, sekä alennuskortin kesällä tilalla toimivan puodin valikoimista siten, että tilan omista tuotteista saa 20% alennusta ja jälleenmyynnissä olevista tuotteista puolestaan 5-15% alennusta.

Tilakumppanuus on myös osallistuvampi kumppanuusohjelma. Tilakumppani voi ilmoittautua mukaan tilan vapaaehtoistoiminnan puitteissa järjestetyille retkille, vanhusten ja nuorten virkistäytymistapahtumiin ja tilalla pidettäville luennoille. Tilakumppani on tervetullut osallistumaan tilan päivittäisiin askareisiin, tutustumaan tilaeläimiin tai muuten vain virkistäytymään maalle. Samalla voi tutustua juurta jaksaen biodynaamisen tavan mukaan viljelevään maatilaan, PienenKylän erilaiseen mehiläistenhoitotapaan, sekä ilmastonmuutosta vastaan taistelevaan Carbon Action -hiilipilottiin.

***

Huom!

Satokassi sisältää tuoreita kyseisen viikon aikana valmiiksi kypsyneitä vihanneksia CSA-osuuden mukaisesti. Osuus ei välttämättä riitä kattamaan kenenkään koko viikon ravintomäärää, vaan sen on tarkoitus toimia osana muuten monipuolista ja terveellistä ruokavaliota.

***

Toimituskausi ja hinnat:

Toimituskausi alkaa säistä ja sadon kypsymisestä riippuen noin kesä-heinäkuun vaihteessa ja kestää noin syys-lokakuun vaihteeseen. Yhteensä CSA-kumppanuus sisältää kaudella 2020 kymmenen (10) viikkoa satokassitoimituksia. CSA-kassit noudetaan suoraan tilalta, tai suoraan kotiin toimitettuna viiden euron kertatoimitusmaksua vastaan (10 vkoa kotitoimitusmaksu yhteensä 50€).

CSA-satokumppani:

Pienen perheen 1 CSA sato-osuus 250€/10 viikkoa (+ toimitus noutopaikalle 20 € tai kotiinkuljetettuna 50€)

Keskikokoisen perheen 2 CSA Sato-osuutta 480€/10 viikkoa (+ toimitus noutopaikalle 20 € tai kotiinkuljetettuna 50€)

Jokaisesta seuraavasta 250€:n CSA Sato-osuudesta tulee alennusta 20€/osuus. Tämä edellyttää samaa tilaajaa ja toimituspaikkaa, näin ollen veloitamme toimituskulut vain kerran. (Esim. 4 Sato-osuutta kotiin toimitettuna = 1 x 250€ + 3 x 230€ + 1 x 50€ = 990€)

CSA-tilakumppani:

CSA-tilakumppani 25€/kk yhteensä 300€/12kk (+ mahdollinen toimitus noutopaikalle 2 €/vko tai kotiin kuljetettuna 5€/vko)

Jokaisesta seuraavasta CSA-tilakumppaniosuudesta saat -30€/osuus. Edellyttää samaa tilaajaa ja toimituspaikkaa kauden ajaksi, näin ollen veloitamme toimituskulut vain kerran.

HUOM! Sitoutuminen CSA-tilakumppanuuteen tehdään aina vuodeksi (12kk) ja se jatkuu toistaiseksi voimassa olevana, mikäli sitä ei irtisanota tai muuteta kirjallisesti yhtä (1) kuukautta ennen vuosittaista uusiutumista (koskee molempia osapuolia). Kumppanuutta ei voi irtisanoa kesken sopimusvuoden.

Pidätämme oikeuden hinnantarkistuksiin vuosittain. Pidätämme oikeuden kotitoimitusten aikoihin ja rajoihin.

Laskutus:

Laskutamme CSA-satokumppanuudesta puolet heti tilauksen saatuamme ja loput elokuun puoliväliin mennessä. Tilaukset ovat sitovia, emmekä palauta jo maksettuja osuuksia. Mikäli laskua ei ole maksettu eräpäivään mennessä, kumppani menettää oikeutensa CSA sato-osuuteen ja se voidaan tarjota eteenpäin.

CSA-tilakumppanin laskun voit maksaa kerralla koko vuodeksi, tai maksaa kerran kuukaudessa koko vuoden ajan, alkaen tilaustasi seuraavan kuukauden alusta. CSA-tilakumppanin koko vuoden laskut lähetetään kuitenkin kerralla.

Yritys- ja yhteisö CSA:t neuvotellaan tapauskohtaisesti erikseen.

****

Ota yhteyttä PieneenKylään ja tule CSA-kumppaniksi.

Sähköposti: info@pienikyla.com

Puhelin: +358 40 671 76 70

Lue tutkijan mielipide siitä, miksi puhtaat, luonnonmukaiset, GMO-vapaat vihannekset ovat vatsallesi niin tärkeitä: Tutkitusti hyvää vatsallesi