PienenKylän elokuun kolumnissa akupunktiohoitaja ja viljelijä Kati Suvanto avaa lukijoille akupunktion saloja erityisesti eläinten hoidossa.
Muutamia vuosia sitten eräs ystäväni vei koiransa akupunktiohoitoon, koska eläimellä oli jotain kipuja. Hymähtelin asialle. Kaikkeen sitä ihmiset rahansa laittavat. Sittemmin olen muuttanut ajatteluani, sillä olen ystävieni innostamana käynyt jo itsekin akupunktiohoidossa sekä Suomessa että Hongkongissa. Eli enää en hymistele. Hoidot ovat tepsineet. Tänä kesänä kipeä nilkkanikin hoidettiin akupunktiolla kuntoon.
Hiljattain toinen tuttavani käytti koiraansa Kati Suvannon akupunktiohoidossa. Kiinnostuneena tiedustelin koiran omistajalta, vaikuttiko akupunktio eläimeen mitenkään näkyvästi? Vastaus oli painava “kyllä”.
“Selvää on, että ihmisten ennakkoluulot ja ajatukset vaikuttavat tällaisiin hoitoihin, mutta eläimellä ei ole mitään ennakkoajatuksia tai odotuksia. Koirani sai akupunktiohoitoa ja sen kipeä selkä oli hoidon jälkeen selkeästi parempi. Näin itse ison eron koirani käyttäytymisessä, joten luotan tämän hoitomuodon tehoon”, ystäväni selvitti.
Akupunktiota on käytetty eläinten hoitoon historioitsijoiden mukaan ainakin Kiinassa jo yli 4 000 vuotta sitten. Muinaiset tarinat kertovat ontuvien hevosten parantuneen, kun niihin oli osunut vihollisen nuolia. Akupunktio on ollut suosittu hoitomuoto Aasiassa lampaiden ja vuohien hoidossa. Koirien hoitaminen akupunktiolla on verrattain moderni ilmiö.
“Akupunktio on hyvä hoitomuoto eläimille, sillä se on lääkkeetön, siitä ei tule sivuvaikutuksia ja se on myös dopingvapaa”, Suvanto luettelee.
“Ja kaikki keinotekoiset lääkkeet rasittavat maksaa. Niillä on järjestäen sivuvaikutuksia.”
Se paljon puhuttu antibiootti
Antibiooteista on puhuttu paljon myös eläinten lääkinnässä. Yleisesti tiedetään, että niiden käyttöä tulisi vähentää. Suvannon mukaan akupunktio voi toimia niin hyvin, että eläimen elimistölle rankka, ja joskus ehkä jopa turha, antibioottihoito voidaan kokonaan välttää.
“Kaikissa tapauksissa akupunktio ei ehkä ole tarpeeksi nopea hoitomuoto. Mutta usein maltti voi olla valttia. Nykykulttuurihan on sellainen, että kaikki halutaan heti ja nyt – tai mieluummin jo eilen. Silti kannattaa muistaa, että akupunktiohoidossa eläimelle ei tule huonoa oloa. Siitä ei myöskään mene maha sekaisin, kuten usein käy, kun eläimelle annetaan voimakkaita lääkehoitoja. Käytännössä tämä on siis eläimelle kevyempää, kuin mitä lääkehoito saattaisi olla ja siksi sitä kannattaa ehdottomasti aina harkita.”
Seuraavaksi Suvanto kertoo kattavasti kädet viuhtoen meridiaaneista ja sitä kuinka eläinten akupisteet löydetään. Kiinalainen akupunktio perustuu erityisesti balanssin hakemiseen ja löytämiseen. Kaiken kehossa tulee olla tasapainossa. En ole aivan varma sisäistänkö kaikkea kuulemaani. Tämä ei ole ihan simppeliä.
“Nykyään kaikista eläimistä on jo piirretty meridiaanikartat, joiden mukaan hoitoa annetaan, mutta kyllä hoitajan tulee käyttää myös omaa luovaa päättelykykyään. Eniten akupunktiohoitoa annetaan varmaankin kotieläimille kuten koirille, hevosille, kissoille. Tosin olen nähnyt videolla hoidettavan myös kanaa. Siinä munimattoman kanan päähän laitettiin akuneula ja pian alkoi jo muninta. Meillä on kanoja täällä tilalla, ehkä pääsen joskus hoitamaan myös lintuja”, Suvanto hymyilee.
Eläin ei itse osaa kertoa missä vika on ja siksi akupunktiohoitajalla tulee olla muita keinoja sairauden kartoittamiseksi. Asiassa edetään pääosin pulssidiagnostiikan mukaan. Hoitaja tunnustelee eläimen pulssia.
“Eläimillä pulssia voidaan lukea vaikka nivusista tai leuan alta, kuten hevosilla. Hoitokerrat voivat olla pituudeltaan erilaisia. Usein hoito kestää saman kuin ihmisellä, eli 21 minuuttia. Hoitoaika on kuitenkin aikalailla tapauksesta kiinni.”
Sairauksia, jotka vaativat useampia hoitokertoja on paljon. Niitä ovat esimerkiksi stressi, ihotaudit, vatsan ongelmat ja autoimmuunitaudit. Siis myös eläimillä.
“Hevosen lihasjumi treenien jälkeen hoituu usein yhdellä hoitokerralla. Kaikki riippuu kyllä pulsseista ja siitä, mitä ne kertovat”, Suvanto muistuttaa.
Suvanto opiskeli akupunktiohoitajaksi, jotta voisi auttaa ihmisiä ja eläimiä täysin luonnollisella tavalla.
“Akupunktio on tehokas, puhdas ja luonnollinen hoitomuoto. Tutustuin siihen ja kiinnostuin. Tunsin sen omakseni. Vaikka tämä on itämainen hoitomuoto, en näe, että energiat katsoisivat sitä, mistä ollaan kotoisin. Tämä sopii kaikille ja on hyvin yksilöllistä hoitoa. Tämä ei myöskään ole mikään uskomusjuttu, vaikka niin tästä usein väitetään”, Suvanto virnistää.
Mari Salmela
PienenKylän vapaaehtoinen jokapaikan häärä
Kuvat: Melina Heimsch