Hiiliviljely

Hiiliviljely

Maatalous nähdään helposti ilmastonmuutoksen edistäjänä. Näin asia voi ollakin, jos maata ei viljellä oikealla tavalla. Toisaalta oikeanlaisilla toimenpiteillä viljelymaan voi olla myös hiilinielu. Näitä menetelmiä ovat kasvien monimuotoisuus viljelyaloilla ja ympärivuotinen kasvipeitteisyys, jotta yhteyttäminen on mahdollisimman jatkuvaa. Lisäksi ydintekijöitä ovat hyvin kevyt kausittainen maanmuokkaus vallalla olevan täyskynnön sijaan, sekä täysin kemikaaliton viljely.

Ilmastonmuutos on tuntunut maanviljelyn arjessa jo pitkään, mutta osaltaan se myös kuuluu maapallon kiertoon. Mekin olemme vuodesta toiseen taivastelleet maata koettelevia rankkoja sateita, superkuivia sääjaksoja, ylisuuria ötökkäinvaasioita, kovia tuulia ja erityisesti äärimmäisen kovaa ja alati lisääntyvää uv-käryä. Lopulta ymmärsimme, että viljelijän on myös itse puututtava ilmastoasiaan ja pidettävä meteliä oikeanlaisista viljelytavoista, joilla maaperä voi hyvin ja kestää sääilmiöitä.

PieniKylä on ollut mukana Baltic Sea Action Groupin (BSAG) Carbon Action -hiilipilottihankkeessa vuodesta 2017. Hanke edistää viljelytapojen käyttöä, joilla vauhditetaan hiilidioksidin varastoitumista ilmakehästä peltomaahan. Lisäksi tämä varastoituminen halutaan todentaa hankkeen puitteissa myös tieteellisesti.

Carbon Action nimesi PienenKylän Hiilitilaksi vuonna 2019. Status kertoo yhteistyökumppaneillemme ja asiakkaillemme meidän viljelevän biodynaamisen luomuviljelytavan lisäksi niin, että ekosysteemit elpyvät ja lähiruokatuotantoa turvataan.

Lue lisää: Carbon Action
Lue lisää: BSAG