Maatilan menestytekijät – uhrautuminen ja päättäväisyys

Maatilan menestytekijät – uhrautuminen ja päättäväisyys

6.6.2016

PienenKylän Andreas Heimsch vieraili hiljattain Tablehurstin upealla maatilalla Englannissa. Tablehurstissa tehdään kovasti työtä, jotta ihmiset ja oikea ruoantuotanto jälleen kohtaisivat ja ihmiset taas ymmärtäisivät, mistä ruoka oikeasti tulee.

 

Minulla oli viime kuussa mahdollisuus piipahtaa taas Tablehurstin mahtavalla luonnonmukaisella tilalla Itä-Essexissä Englannissa. Pääsin tällä kertaa juttusille Tablehurstin tilan vastaavan hoitajan ja johtajan David Junghansin kanssa. Jutellessamme kävi ilmi, että hänellä on työssään aivan selkeä missio.

Tablehurstissa on jo aikaa sitten pistetty merkille ruoantuotannon arkipäivän ja ihmisten teiden erkaantuminen. Asia on huolestuttanut viljelijöitä ja he ovat nyt myös tekemässä sille jotain.

“Mielestäni on tärkeää, että on paikkoja, joissa ihmiset saavat terveen yhteyden ruoantuotantoon. Ihmisten, maanhoidon ja ruoan välillä oleva kuilu luo tilanteita, jolloin ihmiset eivät todellakaan enää tiedä mitä syövät ja heille voi tarjota syötäväksi ihan mitä vain. Tällä on merkittäviä vaikutuksia jopa kulttuuriimme nykypäivänä”, David aloittaa.

Olemme kaikki kuulleet urbaanilegendoja, joissa lapset sanovat, että maito ja leipä tulevat kaupasta. Olemme myös makeasti nauraneet niille. Nyt kun moni jo ymmärtää kuinka irti olemme luisuneet ruoan alkulähteiltä, eivät urbaanilegendat enää paljoa naurata.

“Näistä elämän välttämättömistä osa-alueista irtikytkeytyminen, erityisesti kaupungeissa, johtaa masennukseen ja muihin ongelmiin. Kun ihmiset haluavat parantua stressistä tai masennuksesta, he alkavat tehdä puutarhatöitä tai palaavat luonnon pariin jotenkin muuten”, David virnistää.

Tablehurstin tila viljelee, tuottaa ja myy ruokaa joka on luonnonmukaista ja sertifioitu biodynaamiseksi. Kun saapuu tilalle, näkee onnellisia eläimiä elämässä lajille luontaiseen tapaan. Myös viljelijät näyttävät iloisilta ja siltä, että he tekevät unelmatyötään. Tablehurst todella on loistava paikka havaita, mistä maatilan arki on tehty. Työ ei ole kevyttä, se vaatii suurta omistautumista ja sitoutumista, ja sekin näkyy.

Junghansin visiossa Tablehurst ei ole vain terveellistä ruokaa tuottava tila, vaan se on myös paikka, jossa ihmiset voivat tavata ja olla osallisina jossain isommassa.

“Ihmisten ja maan uudelleen liittäminen yhteen ei ole mikään helppo tehtävä. Se on aikamoinen haaste. Minun tavoitteeni on luoda tila, joka voisi olla malliesimerkki muille aloitteille tulevaisuudessa. Mielestäni tämä on hyvinkin kunnianhimoista. Me haluamme olla kulttuurin paikka. Kulttuurihubi”, David hymyilee.

 

Tablehurstin menetelmät

Tablehurstin tilalla on jo pitkät perinteet. Se perustettiin vuonna 1969. Nyt se viljelee peltoja 280 hehtaarin alueella. Tablehurstissa ennakoidaan tulevaa nykyään suurennuslasilla.

“Kaikki aloittavat pioneerivaiheesta. Alussa organisaatio on hyvin joustava, kaikki tuntevat toisensa ja kaikki tekevät kaikkea. Kun kasvetaan tarvitaan erikoistumista. Me olemme nyt tässä vaiheessa”, maanviljeljiä analysoi.

Jotta asiat pysyisivat muutoksen aikana hanskassa, Tablehurstissa perustettiin strateginen ryhmä, joka kokoontui ainakin kerran kuussa vuoden ajan.

“Se ryhmä oli avoin kaikille, jotka olivat jotenkin mukana toiminnassa. Strateginen ryhmä työsti tilalle tulevaisuudensuunnitelman, joka ilmaisi minkälaisena ryhmä näkee tilan viiden ja kymmenen vuoden päästä. Se annettiin sitten johtoryhmälle, joka muuntaa sen strategiseksi suunnitelmaksi.”

“Tarvitsemme hierarkista organisaatiota vielä joitakin vuosia, jotta voimme uudelleenorganisoitua, mutta emme tee muutoksia hinnalla millä hyvänsä, koska hmiset asuvat täällä ja heidän täytyy olla mukana työstämässä tilan tulevaisuutta. Tämä koskee heidän koko elämäänsä”, David muistuttaa.

Tablehurstin tilan omistaa paikallinen yhteisö, joka pelasti sen rahavaikeuksista noin 20 vuotta sitten. Lisäksi tilaa tukee St Anthony’s Trust -säätiö.

“Vaikka teemme voittoa, täytyy myös osata nähdä asioiden kokonaiskuva. Me emme omista juuri mitään omaisuutta, olemme osakeyhtiö, omistamme eläimet ja koneet, mutta emme rakennuksia tai maata. Ne kuuluvat hyväntekeväisyysjärjestölle. Käytännössä maksamme niistä vuokraa, mutta se palautuu meille joko rakennusten ja infrastruktuurin parantamisella tai koulutuksena. Jos taas haluaisimme lainata pääomia, meillä ei ole omaisuutta jota vastaan ottaa lainaa. Olemme riippuvaisia ympäristöstämme.”

 

Edullista terveellistä ruokaa

Tablehurst haluaa tuottaa terveellistä ja maukasta ruokaa kaikille. Ei vain niille, joilla on siihen varaa.

“Emme juuri tee kompromisseja siinä miten viljelemme ja yritämme pitää tuotteemme mahdollisimman edullisina. Me emme toimita vain eliitille. Teemme asioita, jotka alentavat voittoamme, koska uskomme, että on oikein tehdä niin”, David selvittää.

Ruokaprosessiin palatessani, David Junghans muistuttaa hieman Tablehurstin historiasta ja sen vaikutuksesta nykypäivään.

“Tilan rakensivat ja saivat menestymään sellaiset ihmiset, jotka nostivat työstään monia vuosia hyvin pientä palkkaa. He työskentelivät pitkää päivää, koska olivat innostuneita siitä mitä tekevät. Tällainen aika on meillä tulossa päätökseen. Nykymenestyksemme ja ylimääräiset voitot nostavat jatkossa työntekijöiden palkkoja kestävämmälle tasolle.”

Junghansin kanssa käydyn keskustelu jälkeen istuskelin hetken Tablehurstin tilan kahvilapuodissa ja haukkasin lounasta. Siellä oli myös ihmisiä ostoksilla. Puheensorinaa on ilmassa. Saan kevyen kosketuksen hubi-meininkiin.

Pian tilalla pyörähtää käyntiin myös pizzaperjantai-tapahtuma. Silloin pätevä pizzakokki tulee paistamaan tilan tuotteista maukasta syötävää pihalle varta vasten rakennetussa uunissa.

Lisäksi Tablehurstissa on usein lasten koulutustapahtumia, joilla viedään maanhoitotietoutta uuden sukupolven visioihin. Nämä lasten tapahtumat ovat kuulemma aina täynnä. Tilan tapahtumakalenterista löytyy myös monia erilaisia workshopeja ruokaan ja viljelyyn liittyvistä aiheista. En voi olla miettimättä, että jotain tällaista meidän PieniKyläkin haluaisi joskus olla. Mutta David Junghans jo toppuutteli liikaa innostustani.

“Ensin täytyy idean ja todellisuuden kohdata. Sitten pitää olla halua tehdä todella, todella paljon työtä ja uhrauksia idean eteen. Minua ennen täällä olleella sukupolvella oli idea ja innostus, sekä hyvin vähän henkilökohtaisia tarpeita. Se oli ihailtavaa”, Junghans mietti.

“Nykyään ihmiset asuvat yhteiskunnissa, joissa oma onni on tärkein asia. Jotain tällaista ei siksi ole nykypäivänä kovinkaan helppoa rakentaa, paitsi jos yhteisö tukee pääomantarvetta”, Junghans levitti käsiään.

Vaikuttaa siis siltä, että suuremman hyväksi ei vain itselle, olisi se juttu. Mutta näin ajattelevat ihmiset ovat nykypäivänä harvassa murehdin.

“Hyvä tarkoitus ei ole tarpeeksi, mukana pitää olla myös realismia. Kaikkein tärkein asia on kyky tulla toimeen muiden kanssa. Tämä onnistuu vain, jos käy läpi sellaisen itsensäkehitysprosessin, jossa oppii kuinka tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa ja kuinka oppii kontrolloimaan omaa egoismiaan. Vain tämän kautta voi kopioida sen, mitä täällä tehdään”, David uskoo.

 

Andreas Heimsch

PieniKylä

 

 

(Basic translation of David Junghans/Tablehurst Farm interview)

WITH SACRIFICE AND DETERMINATION

This is my second visit to lovely Tablehurst Farm in East Sussex, some ways south from London. I wanted to come back as I felt something is done very differently here. It is not just an biodynamic/organic farm growing food.

This time I booked an interview with the Director David Junghans to learn more about this impressive place. And I found out, he’s a man on a mission.

“I think that it is essential that there are places where people can get in to healthy contact with food production again. Separation between people, land and food brings about a situation where people just don’t have the knowledge anymore about what they eat and they can be served anything. It has huge implications on our culture nowadays”, David says.

“I also think that the disconnection between these essential parts of life, especially in the cities, leads to depression and other issues. When people want to heal, when they are burned out or depressed, they often pick up gardening work or return to nature in some way”, David knows.

Tablehurst Biodynamic Farm grows, produces and sells food that is certified Biodynamic and Organic. When you go to the farm you see happy animals living in a way, that meets their natural needs. Also the gardeners seem to be happy people doing their dream jobs. But Davids vision sees Tablehurst not only as a place where food is produced but also a place where people can meet and become a part of something.

“Getting people to reconnect with the land is not easy thing to do. It’s a challenge. My ambition is to create a farm that could serve as model for other initiatives in the future. I think it is quite ambitious butwe want to be a place of culture. A cultural hub”, David smiles.

 

Old Farm meets the Future

Tablehurst Farm was first founded in 1969. It is one of the biggest biodynamic farms in the UK. It farms 280 hectars of land now.

“Any organization starts in a pioneering phase. In the beginning the organization is very flexible, everybody knows each other and everybody does everything. When you grow you need to specialize. That’s the kind of phase we are at in the moment”, David analyzes.

To keep things on track they created a strategy group which met at least once a month for year.

“It was open to all employees and everyone was involved. The Strategy group worked out a future picture of the farm, expressing how they want the farm to look like in five to ten years. They handed it out to the directors who will then convert it to a strategic plan.”

“We do need a more centralized hierarchical organization for a number of years in order to restructure the farm, but not as a long term solution as people do live here and need to be part of shaping the future. It’s also about their lives.”

Tablehurst farm is community owned. It was rescued from financial crises about 20 years ago by the local community. Furthermore, the farm is supported by St Anthony’s Trust which owns the land and buildings, providing it for free to the community.

“We are making profits, but you need to see what’s behind that. We hardly own any assets, we are Limited company, we own our animals and machines, but we don’t own buildings or the land. They are owned by the charity. Technically we pay rent but it comes back to us, paying for further development of buildings or infrastructure and education. If we would want to borrow capital, we do not have many assets to secure the loan against. We are dependent on our environment.”

 

Affordable healthy food?

Tablehurst Farm wants to offer healthy and tasty food for everybody, not only for the ones who can afford it.

“We try not make many compromises in the way we farm and garden and we try to keep our products as cheap as possible. We are not just catering to the elite. We do things that lowers our profitability because we think it is the right thing to do”, David explains.

There are also a few other things to remember.

“The farm was build up and made successful by people who took on very small salaries for years and worked long hours because they were enthusiastic of what they were doing. This is slowly coming to an end naturally as it needs change. The success we have and extra profits we make, is bringing salaries to a sustainable level.”

David points out that building a farm like Tablehurst will not be easy today and it requires big sacrifices.

“You need to have an idea that matches reality. You need to be willing to work very, very hard and sacrifice a lot for that idea. The generation before me had the idea and the enthusiasm and so little individual need. It was admirable.”

“Now people live in societies were their own happiness is the most important thing. I feel it is not so easy to set up something like this nowadays unless the community supports the capital needs.”

So, for the greater good, not just for yourself is the thing. But people who think that way are hard to find these days.

“Good intention is not enough, you need to be realistic. The most important thing is the skill to work with other people. This only works if you go through a process of self development where you learn how to work with other people and control our own egoism. Only then you can replicate something you see here”, David adds.

 

Andreas Heimsch

LittleVillage

 

Tablehurst Farm Facebook

 

Tablehurst Farm website