Meistä

Meistä

Mitä, mitä?

Joskus kauan, kauan sitten perheemme istui yhdessä pyöreän pöydän ääressä hyvin mietteliäänä. Pohdittavana oli, mitä tehdä perintömaatilkulle Pohjois-Espoon Takkulassa. Naapuriviljelijä Hannu-setä oli upeasti hoitanut viljelymaata luonnonmukaisesti puolestamme jo vuosikymmeniä, mutta nyt oli aika tehdä päätöksiä.

Asiaa puidessamme ikkunasta avautui näkymä lumimaisemaan. Metrin hanget kylpivät ihanasti auringossa parinkymmenen pakkasasteen tuudittamana. Niin, se ilmastonmuutos ja oma hiilijalanjälki. Eläinten hyvinvointi, monimuotoisuus, metsien kunto, oma osaaminen. Lukuisat asiat pyörivät vinhasti ajatuksissamme.

Sormenpäissä alkoi syyhyttää mahdollisuus hoitaa maata. Siis oikeasti maan hoitaminen kutitteli, ei vain ajatus viljelystä ja sadosta. Päivien pohdinnan, runsaiden matemaattisten laskutoimitusten ja hulppean lomakenivaskan täytön jälkeen PieniKylä Oy oli lopulta perustettu ja rekisteröity. Nyt oli aika upottaa kädet oikeasti multaan.

Katse eteenpäin

Edellä mainitusta on jo tovi ja olemme matkan varrella tehneet ihan kaikki virheet, joita startup-yrittäjät, sekä aloittelevat maanviljelijät, voivat tehdä. Monet ovat epäilleet tekemisiämme meille jopa ääneen, mutta monet ovat tulleet myös tsemppaamaan. Lannistuminen ei olekaan vaihtoehto. Maanviljelyssä vain sinnikkyys palkitaan.

Kausien varrella oppimastamme on kertynyt meille arvokasta pääomaa ja nyt uskallamme jo sanoa tuntevamme peltomaamme ja jopa ymmärtävämme sitä. Viljelemme ikiaikaisen biodynaamisen viljelytavan mukaan täysin luonnonmukaisesti, monimuotoisesti ja luontoa kunnioittaen. PienenKylän tuotteet ovat luomusertifioidut.

Tervetuloa PieneenKylään!

Puinti

PieniKylä lyhyesti:
Yritys: PieniKylä Oy. Salmela-Heimsch -perheyritys. Perustettu 2015.
Viljelytapa: Biodynaaminen luomuviljely – ilman mitään ällötyksiä.
Viljelyalue: PienenKylän maatila sijaitsee Pohjois-Espoossa, vain noin 25 kilometrin päässä Helsingistä. Tila koostuu yhteensä 50 hehtaarista maata. Tilan vihanneksia ja viljaa kasvaa tällä hetkellä seitsemällä hehtaarilla ja osa tilan peltomaasta on vuokraviljelijän käytössä. Iso osa kokonaismaa-alasta on metsää.
Viljelyväki: Tilan vastuuviljelijä on nuori ja pippurinen Melina Heimsch. Hän ei juuri tee kompromisseja biodynaamisessa viljelytavassa tai luonnollisessa eläintenhoidossa, joissa molemmissa hän on kannuksensa jo hankkinut. Tilan muu jengi on pääasiassa perheen väkeä, nuoria ja vanhoja vapaaehtoisia, sekä alan harjoittelijoita. Mukana huitelee joka päivä kahdeksankymppinen Takkulan Nonna, Riitta. Hän on kylän alkuperäisasukas ja todellinen monialaosaaja. Töissähommissa käyvät säännöllisesti vuoden ympäri myös jackrusselinterrierrit Mimmi, Pepi ja Snupi, sekä lammaspaimeneksi opiskeleva bordercollietyttö Tiko.

Mimmi & Pepi

Tiko2

 

Maatilaeläimet: PieniKylä haluaa edesauttaa harvinaisten kotimaisten alkuperäisrotuisten maatilaeläinten säilymistä. PienenKylän lampolassa käyskentelee parikymmenpäinen aito ahvenanmaanlammaslauma ja kanalassa kaakattaa lähes kolmekymmentä iitinkanaa. Näistä suurimmalla osalla on yhä tallella hautomisvietti ja lentotaito.
Kaikki ei kuitenkaan ole niin erikoista. Peltojen etanakantaa tarkkailee kesäisin herkeämättä kolme uhkeaa lumivalkoista Pekingin ankkaa. Ne meuhkaavat kovaäänisesti ruuan tai vaaran lähestyessä. Tämä ankkalaji on hyvin laajalle levinnyt maailmalla.

Urho2   Lampaat  Magnus2   Kanat2  Ankat

Metsät: PienenKylän metsäalueita hoidetaan luonnonmukaisesti biodynaamisen tavan mukaan ja ne ovat luomusertifioidut. Vuosittain metsistä kerätään marjoja ja sieniä tilan tarpeisiin. Metsät ovat koti monille villieläimille ja usein metsänkävijät näkevät vilauksen peurasta, kauriista, hirvestä tai vähintään oravasta ja jänöstä. Annamme villieläinten käyskennellä metsissä huoletta.

Metsä