On ollut lämmin ja aurinkoinen kevät. Toukokuu ylitti kaikki lämpöennätykset ja lopulta se oli jopa kuuma. Sain ihmetellä täysin erilaista viljelykauden alkua kuin kaikki aiemmat. Viime kesän jälkeen tämä tuntuu jopa käsittämättömältä.
Taimet kasvoivat meillä keväällä todella nopeasti. Nopeammin kuin oli suunniteltu ja esimerkiksi kaalin taimien kanssa meniasi jo tulla ongelma, kun ne alkoivat kaivata jo niin kipeästi peltoon istutusta. Toukokuun alussa peltotyöt olivat kuitenkin vielä kesken, eikä kaalia voinut noin vain ryhtyä istuttamaan. Niiden oli pakko odottaa vielä tovi kasvihuoneessa. Se oli piinaavaa. Nyt on siis koettu tämäkin ahdistus.
Silti kesäkuun ensimmäisellä viikolla suurin osa taimista oli jo istutettu pellolle. Se on meille ihan käsittämätöntä. Istuttaminen meni sekin nopeasti. Suuri kiitos siitä kuuluu kahdelle upealle harjoittelijallemme, joita hikisäät eivät hyydyttäneet kyllä pätkääkään.
Nyt pähkimme kastelun kanssa. Meillä ei ole satanut vettä lähes kuukauteen ihan muutamaa tippaa lukuunottamatta, joten asia on hyvin ajankohtainen. Monet tulevaisuuden skenaariot povaavat, että dramaattiset säävaihtelut voivat kohta olla arkipäivää myös meillä. Viljelijän tulee siis oppia elämään ääripäiden, niukan tai yltäkylläisen, vesitarjonnan kanssa. Viime vuonna opin runsaasti viljelystä kosteissa olosuhteissa. Viime kuun säänäytöt ovat saaneet minut lukemaan viljelystä kuivuudessa. Biodynaamisesta viljelystä löytyy avaimet myös tähän. Australian superkuumista ja kuivista oloista löytyy kukoistavia biodyn-tiloja, samoin Egyptin aavikolta. Luettavaa materiaalia on olemassa.
Me sanomme usein, että sääolosuhteet maistuvat vihanneksissamme ja vihannestemme pitää kasvaa tässä maassa ja tämän alueen olosuhteissa. Niin se on. Me emme kastele kovinkaan runsaasti. Kasteluväli voi juuri nyt olla peltovihanneksilla jopa päiviä ja jos on ollut erityisen kuumaa, pyrimme kastelemaan tietysti öisin.
Kasvit joutuvat tekemään oman työnsä, saadakseen vetensä. Niiden täytyy osata hyödyntää kaikki se kosteus, jota savimaa tarjoaa. Kosteuden saantia voidaan helpottaa sillä, että maa on mahdollisimman laajalti kasvipeitteen alla. Siinä kasvaa siis paljon eri kasveja, jolloin maan pinnan alla on myös paljon juuria. Tästä on muutenkin hyötyä. Samalla juuret hoitavat ja muokkaavat maata syvältä asti. Ja lisäksi kasvisten maku muokkautuu omanlaisekseen ja vahvaksi. Autamme kasveja myös kasvattamaan runsaampia juuria preaparoimalla maata biodynaamisilla preparaateilla. Myös olkikatteesta on iloa.
Nyt peltomme näyttää vielä hieman kuivanharmaalta, mutta suurin osa suoraan siemenistä pellolle istutetuista vihanneslajikkeista ovat silti jo itäneet. Taimet ovat aina vaativampia. Niille muutto hyvin hoidetusta kasvupurkista karuun peltoon on iso stressi. Kuiva olosuhde ei helpota niiden elämää. Tosin osa kuukahtaa huippuolosuhteissakin.
Tälläisessa kesän alussa on kuitenkin niin paljon hyvää. On paljon valoa, iloa, ihmiset ovat avoimia ja hyväntuulisia. Raskaidenkin töiden tekeminen sujuu nopeasti.
Monet odottavat aikaista satoa tämän lämpimän kesän alun vuoksi, mutta itse en usko siihen – ainakaan meillä. Kuivuudella on oma osuutensa, mutta juuri koetut kylmät yöt ja kovat tuulet muistuttivat omasta osuudestaan kokonaisuuteen. Odotan mielenkiinnolla miten säät kehittyvät tästä eteenpäin. Lopulta syksy ja sato taas näyttävät miten olemme onnistuneet.
Melina Heimsch
Peltojyrä
Kuvat: MH
Liite: Sekem