Tilakumppanuus

Tilakumppanuus

Lähiruokaa lautasellesi

PieniKylä viljelee vihanneksia Espoon Takkulassa avomaalla, lunnonmukaisen biodynaamisen viljelytavan mukaan. Viljelyssä ei käytetä mitään teollisia torjunta-aineita, eikä synteettisiä tai teollisia lannoitteita. Ei edes niitä, jotka ovat luomuviljelyssä sallittuja. Viljelymaalla ei myöskään käytetä muovikatteita. Suojaharsoja käytetään vain erittäin tarkasti harkiten. PienenKylän vihannekset joutuvat siis kestämään kaikkia niitä säitä ja kaikkia niitä olosuhteita, joita Suomen kesä oikeasti tarjoaa. Tämä näkyy ja tuntuu tilan vihannesten upeassa maussa, yksilöllisessä ulkonäössä ja monenlaisessa koossa. PienenKylän tuotteet ovat luomua.

Jo ensimmäisenä toimintavuotenamme 2015 aloitimme oman vihanneskumppanuusohjelmamme. Siihen osallistuva saa satokaudella kymmenen viikon aikana kymmenen satokassia peltotuoreita luomuvihanneksia omaan ruokapöytäänsä. Lisäksi kumppani on aina tervetullut tilalle ja tilatapahtumiimme. Seuraava satokausi alkaa keskikesällä 2021 ja otamme mukaan muutamia uusia kumppaneita.

PieniKylä tarjoaa kahta erilaista CSA-kumppanuutta (Community Supported Agriculture). Voit olla yhden satokauden kerrallaan CSA-satokumppani tai koko vuoden ympäri menossamme mukana oleva CSA-tilakumppani.

CSA-kumppanuudessa maanviljelijä (PieniKylä Oy) ja kumppani (asiakas) sitoutuvat yhteistyöhön tekemällä sopimuksen satokumppanuudesta.

Kumppanit ovat tärkeitä maanviljelijälle. Hän saa heiltä tukea satokauden riskien hallintaan. Kumppani saa puolestaan sato-osuuden pellon maukkaita kasviksia ja hän tietää tukevansa luonnonmukaista maanhoitoa ja ilmastonmuutosta hillitsevää maataloustoimintaa.

Säät vaikuttavat erittäin merkittävästi maanviljelyyn. Kolme viimeistä satokautta ovat todella näyttäneet toteen ilmastonmuutoksen realiteetit. Viljelyolosuhteet ovat viime kesinä olleet joko erittäin märkiä tai erittäin kuivia ja kuumia.

PienenKylän satokassien runsauteen ilmastonmuutoksen aiheuttamat tilanteet eivät ole vielä paljoa vaikuttaneet. Jos joku vihannes ei ole kaudella ollut satoisa, joku toinen on sitä ollut. Luomuviljelyn perusta on monimuotoisuus. PienenKylän tilan pelloilla kasvaa kausittain yli 50 eri vihanneslajiketta. Ne muokkaavat kaikki osaltaan maata ja vaalivat sen hyvinvointia, ja ravitsevat lopulta myös ihmistä.

Keväästä 2018 lähtien PieniKylä on ollut aktiivisesti mukana Baltic Sea Action Groupin, Ilmatieteenlaitoksen, SITRA:n ja sadan suomalaisen maatilan Carbon Action -hiilipilotissa. Hankkeessa tehdään ja tutkitaan toimenpiteitä, jotta pelto saadaan sitomaan enemmän hiilidioksidia ilmasta ja jotta kasvihuoneilmiö saadaan kuriin. Carbon Action -toimilla maatilan pelloista tulee tehokkaita hiilinieluja. Hanke on monivuotinen.

Lue lisää: Carbon Action

 

Liity tilakumppaniksi