Maanhoitotapa

Maanhoitotapa

Biodynaaminen viljely

PienenKylän peltoja viljellään tinkimättömästi biodynaamisen tavan mukaan, joka on ikiaikainen ja kokonaisvaltainen viljelykäytäntö. Viljely tapahtuu täysin luonnon ehdoilla ja huomioon otetaan myös avaruuden maahan kohdistamat voimat.

Biodynaaminen viljely vaalii vahvasti monimuotoisuutta. Mitä enemmän pellolla on lajikkeita, sitä paremmin peltomaa voi. Kasvien erilaiset juuret muokkaavat peltomaata ja rikastuttavat sen mikrobieliöstöä. PienenKylän pelloilla ei käytetä mitään tehdasvalmisteisia lannoitteita tai torjunta-aineita, vaan kaikki tarvittava valmistetaan itse tilan omista yrteistä ja eläinten lannasta.

PienenKylän viljelyssä ei pyritä maksimaaliseen satotuottoon vuosittain, ei vihannesmäärällisesti eikä rahallisesti, vaan tavoitteena on maan ja koko ympäristön elävöittäminen. Etenkin maan eloperäisen aineksen, humuksen, kasvattaminen biodynaamisin menetelmin takaa mahdollisuuden tuottaa ravinteikasta ja maukasta ruokaa hyvin pitkällä aikajänteellä. Lisäksi on erityisesti hyvä muistaa, että vihannesten maku tulee aina maasta.
Monimuotoinen maa sitoo myös tehokkaasti hiilidioksidia ilmakehästä. Hiilidioksidi on kasvien ruokaa. PieniKylä on viime vuosina perehtynyt hiiliviljelyyn ja tilalla on Baltic Sea Action Groupin Carbon Action -hankkeen Hiilitila-status.

Peltomaan pitäminen puhtaana on erittäin tärkeää. PienenKylän viljelyssä ei esimerkiksi käytetä valmiita suojaharsoja tai katteita niiden päästämien GMO- ja mikromuovijäämien vuoksi. Sen sijaan vihannekset suojataan luonnonmukaisesti heinä- ja olkikatteilla, tai joskus lampaanvillalla. Vihanneskasvatuksessa suositaan aina biodynaamisia siemeniä. Viljasiemenvalinnoissa halutaan puolestaan edistää muinaisviljojen säilymistä elinvoimaisina tulevaisuuteenkin. Myös vedenkulutusta mietitään kasvukauden aikana ja viljelyryhmä päivittää tietonsa säästeliäästä vesivarojen käytöstä säännöllisesti.

PienenKylän biodynaaminen viljelykäytäntö hoitaa maata niin, että se kantaa satoa vielä pitkään tulevaisuudessakin.